ZAPOTRZEBOWANIE NA USLUGI DORADCY ZAWODOWEGO W OPINII RODZICOW SZKOL GIMNAZJALNYCH - PIETRUK, Witold (Trends in education, 2013)
W artykule przedstawiono wyniki badan ankietowych przeprowadzonych wsrod rodzicow uczniow klas trzecich szkol gimnazjalnych powiatu brzeskiego (wojewodztwo opolskie). Celem badan byla diagnoza zapotrzebowania na uslugi doradcy w opinii rodzicow uczniow szkol gimnazjalnych. Zawiera on informacje dotyczace roli szkolnego doradcy zawodowego w systemie orientacji zawodowej. Pokazuje stopien zainteresowania rodzicow szkolnym doradca zawodowym, pracujacym w gimnazjum i jego podejsciem do spraw zwiazanych z planowaniem przez mlodziez sciezki edukacyjno - zawodowej. Wskazuje na zainteresowanie rodzicow udzielana przez doradcow pomoca dotyczaca m.in. znalezienia odpowiedniej szkoly, zawodu, wyboru kierunku ksztalcenia, wskazaniu dziecku predyspozycji do okreslonych grup zawodowych, pokazaniu ich mocnych i slabych stron.
Keywords: gimnazjalista; rodzice; szkolny doradca zawodowy