ROLA SZKOLNEGO DORADCY ZAWODOWEGO W SYSTEMIE ORIENTACJI ZAWODOWEJ - PIETRUK, Witold (Trends in education, 2013)
W artykule przedstawiono wyniki badań ankietowych przeprowadzonych wśród uczniów klas trzecich szkół gimnazjalnych powiatu brzeskiego (województwo opolskie). Celem badań była diagnoza zapotrzebowania na usługi doradcy zawodowego w szkołach gimnazjalnych. Zawiera on informacje dotyczące roli doradcy zawodowego w systemie orientacji zawodowej. Pokazuje stopień zainteresowania młodzieży doradcą i jego podejściem do spraw związanym z planowaniem przez młodzież gimnazjalną ścieżki edukacyjno-zawodowej.
Keywords: uczeń szkoły gimnazjalnej; szkolny doradca zawodowy; zapotrzebowanie na usługi doradcze