ROLA SZKOLNEGO DORADCY ZAWODOWEGO W SYSTEMIE ORIENTACJI ZAWODOWEJ - PIETRUK, Witold (Trends in education, 2013)
W artykule przedstawiono wyniki badan ankietowych przeprowadzonych wsrod uczniow klas trzecich szkol gimnazjalnych powiatu brzeskiego (wojewodztwo opolskie). Celem badan byla diagnoza zapotrzebowania na uslugi doradcy zawodowego w szkolach gimnazjalnych. Zawiera on informacje dotyczace roli doradcy zawodowego w systemie orientacji zawodowej. Pokazuje stopien zainteresowania mlodziezy doradca i jego podejsciem do spraw zwiazanym z planowaniem przez mlodziez gimnazjalna sciezki edukacyjno-zawodowej.
Keywords: uczen szkoly gimnazjalnej; szkolny doradca zawodowy; zapotrzebowanie na uslugi doradcze