ADAPTACJA SPOŁECZNO - ZAWODOWA ABSOLWENTÓW KIERUNKU EDUKACJA TECHNICZNO - INFORMATYCZNA - Henryk, NOGA (Trends in education, 2013)
Badania pozwalają ujawniać pewne tendencje w pracy nauczyciela wskazujące zarówno na walory jego działalności, jak też pewne trudności i braki. Wydaje się, że o powodzeniu w pracy młodego nauczyciela decyduje przede wszystkim środowisko szkolne, do którego z reguły nie trafia się w drodze wyboru. Absolwent uczelni wyższej zastaje zazwyczaj określone warunki swej działalności zawodowej. Trafia więc do szkoły i klasy, w której uczniowie osiągają określone wyniki nauczania i wychowania. Na tym etapie rozwoju zawodowego ważna jest także życzliwa współpraca z innymi nauczycielami, dyrekcją czy rodzicami.
Keywords: adaptacja; edukacja techniczno - informatyczna; przygotowanie zawodowe