ADAPTACJA SPOLECZNO - ZAWODOWA ABSOLWENTOW KIERUNKU EDUKACJA TECHNICZNO - INFORMATYCZNA - Henryk, NOGA (Trends in education, 2013)
Badania pozwalaja ujawniac pewne tendencje w pracy nauczyciela wskazujace zarowno na walory jego dzialalnosci, jak tez pewne trudnosci i braki. Wydaje sie, ze o powodzeniu w pracy mlodego nauczyciela decyduje przede wszystkim srodowisko szkolne, do ktorego z reguly nie trafia sie w drodze wyboru. Absolwent uczelni wyzszej zastaje zazwyczaj okreslone warunki swej dzialalnosci zawodowej. Trafia wiec do szkoly i klasy, w ktorej uczniowie osiagaja okreslone wyniki nauczania i wychowania. Na tym etapie rozwoju zawodowego wazna jest takze zyczliwa wspolpraca z innymi nauczycielami, dyrekcja czy rodzicami.
Keywords: adaptacja; edukacja techniczno - informatyczna; przygotowanie zawodowe