MOTYWY WYBORU SPECJALNOSCI NAUCZYCIELSKIEJ PRZEZ STUDENTOW EDUKACJI - TECHNICZNO - INFORMATYCZNEJ - Henryk, NOGA (Trends in education, 2013)
Wydaje sie wazne, aby jak najwieksza liczba kandydatow do zawodu kierowala sie pozytywna motywacja przy wyborze kierunku studiow nauczycielskich (chec bycia nauczycielem, zainteresowania techniczne) oraz by jak najlepiej wyposazac szkolne pracownie techniki w narzedzia, pomoce i urzadzenia techniczne, aby warunki pracy w jak najmniejszym stopniu powodowaly zniechecenie nauczycieli do pracy i brak zainteresowania ich poprawa.Niezadowolenie z wyboru zawodu wiaze sie prawdopodobnie z ogolna sytuacja zwiazana z edukacja, stosunkowo malymi zarobkami nauczycieli, ciaglymi zmianami programu i bardzo duzymi trudnosciami w uzyskaniu srodkow na pomoce dydaktyczne, narzedzia i materialy. Bez zmiany tej sytuacji ilosc nauczycieli niezadowolonych z wlasnej pracy z czasem powiekszy sie.
Keywords: motywacja; edukacja techniczno - informatyczna; kwalifikacje zawodowe