MOTYWY WYBORU SPECJALNOŚCI NAUCZYCIELSKIEJ PRZEZ STUDENTÓW EDUKACJI - TECHNICZNO - INFORMATYCZNEJ - Henryk, NOGA (Trends in education, 2013)
Wydaje się ważne, aby jak największa liczba kandydatów do zawodu kierowała się pozytywną motywacją przy wyborze kierunku studiów nauczycielskich (chęć bycia nauczycielem, zainteresowania techniczne) oraz by jak najlepiej wyposażać szkolne pracownie techniki w narzędzia, pomoce i urządzenia techniczne, aby warunki pracy w jak najmniejszym stopniu powodowały zniechęcenie nauczycieli do pracy i brak zainteresowania ich poprawą.Niezadowolenie z wyboru zawodu wiąże się prawdopodobnie z ogólną sytuacją związaną z edukacją, stosunkowo małymi zarobkami nauczycieli, ciągłymi zmianami programu i bardzo dużymi trudnościami w uzyskaniu środków na pomoce dydaktyczne, narzędzia i materiały. Bez zmiany tej sytuacji ilość nauczycieli niezadowolonych z własnej pracy z czasem powiększy się.
Keywords: motywacja; edukacja techniczno - informatyczna; kwalifikacje zawodowe