O POTRZEBIE ORIENTACJI ZAWODOWEJ - Henryk, NOGA (Trends in education, 2013)
Wybor zawodu i przyszlej drogi ksztalcenia to bardzo trudna decyzja, przed ktora staje kazdy mlody czlowiek. W obecnej sytuacji rynkowej, potocznie nazywanej ``trudna'', z duzym odsetkiem bezrobotnych, technologizacja warunkow pracy oraz zmianami zawodow, niezwykle istotne jest odpowiednie dopasowanie sie do wymogow rzeczywistosci. Dlatego wlasnie poradnictwo zawodowe staje sie coraz bardziej niezbedne. Wazna role do spelnienia ma szkola, ktora winna wspierac uczniow metodami aktywnymi w dokonywaniu wyboru kierunku dalszego ksztalcenia, zawodu i planowaniu kariery zawodowej oraz udzielaniu informacji w tym zakresie. W opracowaniu zasygnalizowano wybrane zagadnienia zwiazane z realizacja poradnictwa zawodowego w oparciu o wybrane wyniki badan wlasnych.
Keywords: poradnictwo zawodowe; doradztwo zawodowe; edukacja