ZMIANA KULTURY ORGANIZACYJNEJ - GAJDA, Joanna (Trends in education, 2013)
Organizacja w której nie spełniają swojej roli dotychczasowe zasady postępowania, zawodzą rozwiązania kulturowe, wymaga wprowadzenia zmian. W reakcji na kryzys kultury należy umocnić elementy funkcjonalne dotychczasowej kultury oraz zaprojektować i wdrożyć nową kulturę odpowiednio zmodyfikowaną. Jest to szansa na ponowne wprowadzenie organizacji w cykl jej rozwoju. Celem niniejszego opracowania jest zaprezentowanie organizacji procesu zmian kulturowych.
Keywords: kultura organizacyjna; kryzys kultury; diagnoza kultury; zmiana kultury