UWARUNKOWANIA PROCESU KOMUNIKOWANIA SIĘ W ORGANIZACJI - GAJDA, Joanna (Trends in education, 2013)
W czasach demokracji coraz większego znaczenia nabiera sprawne i skuteczne komunikowanie się z personelem. Komunikowanie się jest głównym procesem w organizacji, gdyż na jego podstawie podejmowana jest działalność zespołu pracowniczego. Jest elementem procesów decyzyjnych niezbędnych ze względu na realizację głównych funkcji zarządzania: planowania celów i sposobów działania, organizowania środków służących realizacji planów, motywowania pracowników do wykonania czynności, kontroli przebiegu realizacji zadań na podstawie określonych celów. Aby skutecznie oddziaływać na innych należy dążyć do aktywnego przekazywania niezbędnych komunikatów w sposób świadomy i umiejętny. Chodzi o tworzenie i komunikowanie takich informacji od których zależy gotowość i zaangażowanie podwładnych do podjęcia działań na rzecz organizacji.
Keywords: pionowe i poziome sieci komunikacji; czynniki efektywnego komunikowania