PRZYWODCTWO JAKO SZCZEGOLNY RODZAJ ODDZIALYWANIA NA PRACOWNIKOW - GAJDA, Joanna (Trends in education, 2013)
Organizacje funkcjonujace w obecnych warunkach, by nadazyc za swiatowymi kierunkami rozwoju ekonomicznego potrzebuja skutecznego przywodztwa. Przywodztwo jest niezbedne do wdrazania konstruktywnych zmian co ostatecznie skutkuje utrzymaniem zgodnosci miedzy organizacja a srodowiskiem. W artykule zaprezentowano sytuacyjne podejscia do przywodztwa oraz role przywodztwa charyzmatycznego. Teorie sytuacyjne okreslaja w jaki sposob wspoldzialaja czynniki sytuacyjne, aby mozna bylo ustalic odpowiednie zachowania przywodcze. Koncepcja przywodztwa charyzmatycznego zaklada, ze posiadanie szczegolnej cechy osobowosci - charyzmy, jest czynnikiem warunkujacym skuteczne oddzialywanie na innych.
Keywords: przywodztwo; stosunki miedzyludzkie; charyzma; decyzje; partycypacja; efektywnosc