POZYSKIWANIE I DOBÓR ODPOWIEDNICH PRACOWNIKÓW DO ORGANIZACJI - GAJDA, Joanna (Trends in education, 2013)
Pozyskanie i dobór odpowiednich pracowników odgrywa kluczową rolę w procesie kształtowania kadr. Zatrudnienie pracowników zgodnie z wymogami stanowiska pracy sprzyja rozwojowi kadry dla osiągnięcia wymiernych efektów pracy. Zatem właściwe przygotowanie procedury pozyskiwania pracowników stanowi poważne wyzwanie dla organizacji. W artykule rozpatrzono strukturę doboru pracowników w dwóch obszarach rekrutacji i selekcji.
Keywords: rekrutacja wewnętrzna i zewnętrzna; metody rekrutacji; selekcja kandydatów