KREOWANIE KULTURY ORGANIZACYJNEJ NASTAWIONEJ NA ZMIANY - GAJDA, Joanna (Trends in education, 2013)
We współczesnym burzliwym otoczeniu wzrasta znaczenie kultury organizacyjnej dla zwiększenia efektywności organizacji i wzmocnienia jej pozycji na rynku. Stąd pojawia się wymóg zintensyfikowania otwartości kultury na proces zmian organizacyjnych Otwartość kultury odzwierciedla się w łatwości przyjmowania w organizacji nowych idei oraz pracowników. Kultury otwarte są przychylnie nastawione na innowacje. W artykule podjęto tematykę dotyczącą roli kultury organizacyjnej w procesie wdrażania zmian do organizacji. Omówiono czynniki warunkujące skuteczność wprowadzanych zmian, przeprowadzono analizę kultury zorientowanej na zmiany.
Keywords: proces zmian w organizacji; kultura organizacyjna