KREOWANIE KULTURY ORGANIZACYJNEJ NASTAWIONEJ NA ZMIANY - GAJDA, Joanna (Trends in education, 2013)
We wspolczesnym burzliwym otoczeniu wzrasta znaczenie kultury organizacyjnej dla zwiekszenia efektywnosci organizacji i wzmocnienia jej pozycji na rynku. Stad pojawia sie wymog zintensyfikowania otwartosci kultury na proces zmian organizacyjnych Otwartosc kultury odzwierciedla sie w latwosci przyjmowania w organizacji nowych idei oraz pracownikow. Kultury otwarte sa przychylnie nastawione na innowacje. W artykule podjeto tematyke dotyczaca roli kultury organizacyjnej w procesie wdrazania zmian do organizacji. Omowiono czynniki warunkujace skutecznosc wprowadzanych zmian, przeprowadzono analize kultury zorientowanej na zmiany.
Keywords: proces zmian w organizacji; kultura organizacyjna