PLANOWANIE KADR DLA SPRAWNEGO FUNKCJONOWANIA ORGANIZACJI - GAJDA, Joanna (Trends in education, 2013)
Zaplanowanie działań pod kątem dostosowania potencjału kadrowego do warunków w jakich funkcjonuje organizacja jest dziś koniecznością. W dążeniu do zapewnienia firmie pracowników o odpowiednich kwalifikacjach menedżerowie odpowiadają za proces planowania kadr, który powinien obejmować analizę miejsc pracy oraz prognozowanie popytu na pracę i i podaży pracy. W niniejszym artykule przebadano czynniki determinujące skuteczność tego procesu.
Keywords: planowanie; źródła informacji dla procesu planowania kadrowego; metody planowania