EFEKTYWNE ZARZĄDZANIE SZKOŁĄ WYŻSZĄ - CICHOŃ, Seweryn (Trends in education, 2013)
Efektywne zarządzanie szkołą wyższą polega na kierowaniu działaniami realizowanymi przez poszczególne jednostki organizacyjne uczelni lub osoby na poszczególnych szczeblach struktury organizacyjnej. Obowiązkiem kierującego szkołą wyższą, wydziałem lub inną jednostką organizacyjną jest wyeliminowanie wszystkich przyczyn, które rodzą w procesie decyzyjnym negatywne skutki i sprzyjanie wzrostowi jakości pracy, a szczególnie jakości zarządzania. Kreowanie i stymulowanie przez władze popytu na usługi edukacyjne w szkole wyższej staje się normą. Takie obszary uczelni, jak: organizacja pracy, podnoszenie jakości usług edukacyjnych, atrakcyjność kształcenia i działania marketingowe wymagają nieustannego doskonalenia oraz ulepszania w celu wysokiej konkurencyjności w funkcjonowaniu na rynku usług.
Keywords: zasoby ludzkie; zarządzanie; rynek usług edukacyjnych