EFEKTYWNE ZARZADZANIE SZKOLA WYZSZA - CICHON, Seweryn (Trends in education, 2013)
Efektywne zarzadzanie szkola wyzsza polega na kierowaniu dzialaniami realizowanymi przez poszczegolne jednostki organizacyjne uczelni lub osoby na poszczegolnych szczeblach struktury organizacyjnej. Obowiazkiem kierujacego szkola wyzsza, wydzialem lub inna jednostka organizacyjna jest wyeliminowanie wszystkich przyczyn, ktore rodza w procesie decyzyjnym negatywne skutki i sprzyjanie wzrostowi jakosci pracy, a szczegolnie jakosci zarzadzania. Kreowanie i stymulowanie przez wladze popytu na uslugi edukacyjne w szkole wyzszej staje sie norma. Takie obszary uczelni, jak: organizacja pracy, podnoszenie jakosci uslug edukacyjnych, atrakcyjnosc ksztalcenia i dzialania marketingowe wymagaja nieustannego doskonalenia oraz ulepszania w celu wysokiej konkurencyjnosci w funkcjonowaniu na rynku uslug.
Keywords: zasoby ludzkie; zarzadzanie; rynek uslug edukacyjnych