WIEDZA W SZKOLE WYZSZEJ - CICHON, Seweryn (Trends in education, 2013)
Wiedza tworzona w obrebie uczelni staje sie podstawowym zrodlem jej wartosci ekonomicznej oraz budowanej przez nia przewagi konkurencyjnej przy nieustannie zmieniajacym sie otoczeniu. Wiedza szkoly wyzszej ma byc budowana, przyswajana, przekazywana i wykorzystywana w sposob efektywny sprzyjajac szybszemu rozwojowi gospodarczemu i spolecznemu. Zatem otoczenie oczekuje od wspolczesnej szkoly wyzszej kreowania nowoczesnej wiedzy. Wiedza jest wartosciowa wtedy, gdy jest dostarczana we wlasciwy sposob, do wlasciwych ludzi i we wlasciwym czasie.
Keywords: wiedza; szkola wyzsza; spoleczenstwo