WIEDZA W SZKOLE WYŻSZEJ - CICHOŃ, Seweryn (Trends in education, 2013)
Wiedza tworzona w obrębie uczelni staje się podstawowym źródłem jej wartości ekonomicznej oraz budowanej przez nią przewagi konkurencyjnej przy nieustannie zmieniającym się otoczeniu. Wiedza szkoły wyższej ma być budowana, przyswajana, przekazywana i wykorzystywana w sposób efektywny sprzyjając szybszemu rozwojowi gospodarczemu i społecznemu. Zatem otoczenie oczekuje od współczesnej szkoły wyższej kreowania nowoczesnej wiedzy. Wiedza jest wartościowa wtedy, gdy jest dostarczana we właściwy sposób, do właściwych ludzi i we właściwym czasie.
Keywords: wiedza; szkoła wyższa; społeczeństwo