SZKOŁA WYŻSZA ZORIENTOWANA NA ZARZĄDZANIE KAPITAŁEM SPOŁECZNYM - CICHOŃ, Seweryn (Trends in education, 2013)
Zauważa się, że kształtowanie kapitału społecznego uczelni jest świadomą i planowaną zmianą zorientowaną na realizację celów tej specyficznej organizacji. Do elementów kapitału społecznego szkoły wyższej zalicza się: kompetencje pracowników, wspólnotę/wzajemność działań, zaufanie, zaangażowanie, normy, sieci powiązań. Dzięki efektywnemu kształtowaniu kapitału społecznego rośnie jego wartość a tym samym wartość uczelni jako organizacji świadczącej usługi edukacyjne.
Keywords: kapitał społeczny; szkoła wyższa; zaufanie