SZKOŁA WYŻSZA I JEJ ZASOBY - CICHOŃ, Seweryn (Trends in education, 2013)
Szkoła wyższa jako organizacja funkcjonuje w oparciu o szereg specyficznych zasobów w celu prowadzenia działalności dydaktycznej i badawczej. Do zasobów uczelni zalicza się: kadrę z podziałem na naukowców i pracowników administracyjnych, aparaturę naukowo - badawczą, zasoby biblioteczne, archiwa, budynki i budowle. W celu efektywnego kształcenia uczelnia musi korzystać z wszystkich zasobów którymi dysponuje.
Keywords: zasoby; kształcenie; szkoła wyższa