GRAFICKÉ MODELY ŠTANDARDNÝCH ÚDAJOVÝCH ŠTRUKTÚR A ICH VÝZNAM VO VYUČOVANÍ PROGRAMOVANIA - STOFFOVÁ, Veronika; UDVAROS, József (Trends in education, 2013)
Článok prináša opis grafických modelov štandardných údajových štruktúr, ktoré umožňujú budúcemu programátorovi nielen vytvoriť správnu predstavu o ich implementácii v pamäti počítača, ale pomáhajú mu aj pri manipulácii s ich jednotlivými elementmi a ich položkami v programe. Správna predstava o štruktúre a zoskupení údajov určitého typu do väčších celkov, ako aj o ich hierarchickej výstavbe umožňujú pochopiť pravidlá o prístupe k ich jednotlivým elementom, adresovanie tak jednotlivých elementov ako aj zložitejších údajových celkov, ich správne používanie v programoch na riešenie rôznych úloh. Modely sú založené na lineárnej štruktúre pamäte (teda pamäť je chápaná ako usporiadaná množina adresovateľných jednotiek - bajtov, príp. väčších celkov).
Keywords: grafické modely; údajové štruktúry; súbor