GRAFICKE MODELY STANDARDNYCH UDAJOVYCH STRUKTUR A ICH VYZNAM VO VYUCOVANI PROGRAMOVANIA - STOFFOVA, Veronika; UDVAROS, Jozsef (Trends in education, 2013)
Clanok prinasa opis grafickych modelov standardnych udajovych struktur, ktore umoznuju buducemu programatorovi nielen vytvorit spravnu predstavu o ich implementacii v pamati pocitaca, ale pomahaju mu aj pri manipulacii s ich jednotlivymi elementmi a ich polozkami v programe. Spravna predstava o strukture a zoskupeni udajov urciteho typu do vacsich celkov, ako aj o ich hierarchickej vystavbe umoznuju pochopit pravidla o pristupe k ich jednotlivym elementom, adresovanie tak jednotlivych elementov ako aj zlozitejsich udajovych celkov, ich spravne pouzivanie v programoch na riesenie roznych uloh. Modely su zalozene na linearnej strukture pamate (teda pamat je chapana ako usporiadana mnozina adresovatelnych jednotiek - bajtov, prip. vacsich celkov).
Keywords: graficke modely; udajove struktury; subor