GRAFICKE MODELY DYNAMICKYCH UDAJOVYCH STRUKTUR A ICH VYZNAM VO VYUCOVANI PROGRAMOVANIA - STOFFOVA, Veronika; Ladislav, VEGH (Trends in education, 2013)
Clanok prinasa opis grafickych modelov standardnych (standardizovanych) dynamickych udajovych struktur, ktore umoznuju vytvorit si spravnu predstavu o ich implementacii v pamati pocitaca. Spravna predstava o implementacii dynamickej premennej a o vytvarani dynamickych udajovych struktur je uzko spojena s predstavou o dynamickom pridelovani pamate pocitaca. Spravna predstava o strukture a vystavbe dynamickych udajovych struktur umoznuje pochopit pravidla o pristupe k ich jednotlivym elementom, moznosti realizacie zakladnych operacii a funkcii, ktore s nimi suvisia. Modely su zalozene na linearnej strukture pamate (teda pamat je chapana ako usporiadana mnozina adresovatelnych jednotiek - bajtov, alebo zoskupenie bajtov). Sucastou prace je aj opis moznosti vyuzivania didaktickej aplikacie, ktora podporuje ziskanie spravnej predstavy o implementacii dynamickych udajovych struktur.
Keywords: dynamicke udajove struktury; vyucovanie programovania