GRAFICKÉ MODELY DYNAMICKÝCH ÚDAJOVÝCH ŠTRUKTÚR A ICH VÝZNAM VO VYUČOVANÍ PROGRAMOVANIA - STOFFOVÁ, Veronika; Ladislav, VÉGH (Trends in education, 2013)
Článok prináša opis grafických modelov štandardných (štandardizovaných) dynamických údajových štruktúr, ktoré umožňujú vytvoriť si správnu predstavu o ich implementácii v pamäti počítača. Správna predstava o implementácii dynamickej premennej a o vytváraní dynamických údajových štruktúr je úzko spojená s predstavou o dynamickom prideľovaní pamäte počítača. Správna predstava o štruktúre a výstavbe dynamických údajových štruktúr umožňuje pochopiť pravidlá o prístupe k ich jednotlivým elementom, možnosti realizácie základných operácií a funkcií, ktoré s nimi súvisia. Modely sú založené na lineárnej štruktúre pamäte (teda pamäť je chápaná ako usporiadaná množina adresovateľných jednotiek - bajtov, alebo zoskupenie bajtov). Súčasťou práce je aj opis možností využívania didaktickej aplikácie, ktorá podporuje získanie správnej predstavy o implementácii dynamických údajových štruktúr.
Keywords: dynamické údajové štruktúry; vyučovanie programovania