SOFTWARE JAKO PROSTREDEK POZNAVANI - Ladislav, RUDOLF (Trends in education, 2013)
Prispevek se zabyva uzitim softwaru ve vzdelavani s vazbou pro nove poznavani souvislosti ruznych deju. Jedna se o moderni metodu uzivani softwaru pro ziskavani znalosti a overovani teorii a zakonitosti. V prispevku jsou na ukazku predstaveny dva typy softwaru, kde studenti overuji deje na vedenich vysokeho napeti v zavislostech na zmenach teploty nebo vlivech znecisteni na izolatorech. Za normalnich okolnosti v laboratornich podminkach by nebylo mozne tyto slozite deje zkoumat. V pripade pouziti vhodneho softwaru, ktery je sestaven pro konkretni funkce je mozne poznavat a overovat skutecnosti v laboratornich podminkach. Software jako prostredek poznavani ma v praxi a ve vzdelavani velke uplatneni.
Keywords: software; vysoke napeti; vedeni; souvislost; zakonitost; dej; poznavani