JAK VNIMAJI UCITELE VICELETYCH GYMNAZII VYUKU PROGRAMOVANI? - Milan, KLEMENT; LAVRINCIK, Jan (Trends in education, 2013)
Vyuka programovani je v podminkach vseobecne orientovanych strednich skol novou, relativne nepopsanou oblasti. Aby bylo mozne sestavovat, a vhodne projektovat a realizovat vyuku zakladu programovani je nutne prubezne zjistovat a vyhodnocovat nazory a postoje jednotlivych ucastniku tohoto vzdelavani. Na zaklade techto analyz je mozne urcit nejen vhodnost tohoto tematickeho celku pro vyuku, ale take jeho prinosy ci mozna rizika. Z techto duvodu byl realizovan spolecny projekt sesti viceletych gymnazii olomouckeho kraje a katedry technicke a informacni vychovy, jehoz cilem bylo zavedeni tematickeho celku "Zaklady programovani" do vyuky a vyhodnoceni jeho prinosu z pohledu ucitelu, kteri tuto vyuku realizovali. Toto vyhodnoceni bylo realizovano na zaklade vyzkumneho setreni, jehoz vybrane dilci vysledky predstavuje predlozeny clanek.
Keywords: programovani; vyuka programovani; Visual Basic; vyzkumne setreni