VÝUKA ROBOTIKY NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE - HRBÁČEK, Jiří; KUČERA, Martin; HODIS, Zdeněk; VYBÍRAL, Petr (Trends in education, 2013)
Situace v technických oborech je v současné době kritická. Společenská prestiž řemesel je extrémně nízká a z toho plyne velmi nízký zájem o ně. Znalosti lze uchovat v knihách a dalších médiích, zkušenosti a dovednosti takto "konzervovat" nelze. Ty se předávají z mistra na tovaryše jejich společnou prací a předávání trvá několik let až desítek let v závislosti na oboru. Mistři, schopní zkušenosti předat, již pomalu vymírají. Náročnost technických oborů však také vyžaduje vysoce kvalitní úroveň středního i vysokého technického školství. I zde se projevu velmi nízký zájem o technické obory, na které má velmi negativní vliv obrovské rozšíření víceletých gymnázií i od roku tisíc devět set devadesát pět praktická likvidace technické výchovy na školách. Současnou dobu lze tedy nazvat "dobou temna" technického vzdělávání a technické výchovy. Čekání na legislativní obrat k lepšímu není dostatečně rychlým řešením této svízelné situace. Je třeba velmi rychle obrátit pozornost žáků a jejich rodičů k technice. Probudit v nich patřičný zájem o tuto oblast. Jak ukazují výsledky našeho kvalitativního výzkumu probíhajícího již více než tři roky na naší katedře, jednou z cest je výuka robotiky na základní škole. Příspěvek shrnuje některé zajímavé výsledky výzkumných šetření a nastiňuje také cesty, kterými je dobré se v této oblasti ubírat.
Keywords: HS robotická stavebnice; výuka robotiky na základní škole; motivační kurzy; vzdělávací kurzy