ROLA ILUSTRACJI W PROCESACH UCZENIA SIE I NAUCZANIA - WALAT, Wojciech (Trends in education, 2013)
Obrazy i slowa pelnia w procesie uczenia sie funkcje informacyjne i operacyjne, reprezentuja bowiem informacje i stanowia material przeksztalcen poznawczych. Ze wzgledu na efektywnosc procesow poznawczych zwiazanych z uczeniem sie istotna jest zarowno specyfika informacyjna, jak i operacyjna oraz mnemiczna kodow obrazowych oraz slownych.
Keywords: ilustracja dydaktyczna; dydaktyka psychologiczna; uczenie sie; nauczanie