ROZVOJ INFORMAČNEJ KOMPETENCIE PROSTREDNÍCTVOM E-LEARNINGU - Roman, HRMO; KUČERKA, Daniel (Trends in education, 2012)
Cieľom príspevku je uviesť čitateľa do problematiky a výsledkov výskumu dizertačnej práce spracovanej na tému rozvoj informačnej kompetencie prostredníctvom e-learningu. Tu sme sa snažili naznačiť vzťah vzdelávania a komunikačných a informačných technológií. Príspevok ďalej informuje o výsledkoch výskumu dizertačnej práce a kvality e-learningového íučebného textu určeného pre predmet Strojárska výroba pre stredné odborné školy pre 1. ročník nadstavbového štúdia v odbore 6476 4 technicko-ekonomický pracovník. Výskum bol realizovaný prostredníctvom učiteľov technických profesijných predmetov a žiakov na stredných odborných školách so strojárskym zameraním SOŠA Trnava, SOŠ Senec a učiteľov strojárskych predmetov s nestrojárskym zameraním SOŠE Trnava. Výsledky výskumu ukázali, že predložená dizertačná práca splnila predsavzatý cieľ, pripravený e-learningový učebný text je lepší ako dostupné učebnice a tvorí im alternatívnu možnosť pri samostatnom štúdiu žiaka.
Keywords: kompetencie; kľúčové kompetencie; informačné kompetencie; e-learning; e-learningový text; pedagogický experiment.