MIKROPROCESOR A MIKROKONTROLER - PACIOREK, Jakub (Trends in education, 2012)
Celem niniejszego artykułu jest wyjaśnienie zasadniczych różnic pomiędzy elementami składowymi systemu mikroprocesorowego - mikroprocesorem a mikrokontrolerem. Istotny zamiar stanowi również prezentacja scalonych układów cyfrowych, ich budowy i sposobu działania oraz możliwości zastosowań.
Keywords: mikroprocesor; mikrokontroler; układ scalony.