WYZWANIA KOMUNIKACJI MIEDZYPOKOLENIOWEJ - Henryk, NOGA (Trends in education, 2012)
Outsourcing stal sie obecnie nieodlacznym czynnikiem egzystencji wielkich korporacji. Powoli staje sie on popularny w srednich i malych firmach. Sektor IT jest jednym z najbardziej intensywnie rozwijajacych sie galezi outsourcingu. Zadna firma nie ma w dzisiejszym swiecie racji bytu jesli nie posiada infrastruktury informatycznej i zaawansowanych technologicznie systemow. Odpowiedzia na to jest outsourcing informatyczny, czyli oddelegowanie spraw nie zwiazanych z dzialalnoscia firmy do specjalistow.Tendencja w kazdym przedsiebiorstwie jest obnizanie kosztow prowadzenia dzialalnosci. Jest to jeden z najwazniejszych i najczesciej wskazywanych powodow stosowania rozwiazan outsourcingowych. Jednak poza tym czynnikiem, istnieje szereg innych, ktore omowione zostaly w pracy.Celem ponizszego opracowania jest przyblizenie tematyki outsourcingu informatycznego, zwrocenie uwagi na najwazniejsze praktyki stosowane w tej dziedzinie oraz zilustrowanie omowionych tematow. Pokazanie outsourcingu jako dobrej sciezki, ktora myslaca perspektywicznie i rozwojowo firma powinna podazac.
Keywords: outsourcing informatyczny; komputeryzacja; technologie informatyczne.