BARIERY KOMUNIKACJI MIEDZYPOKOLENIOWEJ W DOBIE TECHNOLOGII INFORMACYJNEJ - NESTERAK, Tomasz; MACZKA, Iwona (Trends in education, 2012)
Spoleczenstwo informacyjne - takim mianem obecnie okresla sie wspolczesny swiat. Oznacza to, ze nowoczesny czlowiek ma obowiazek odnalezc sie i funkcjonowac w swiecie pelnym nowych zagadnien i ogromu informacji. Codziennie na kuli ziemskiej powstaja nowe, technologie, majace na celu ulatwic funkcjonowanie czlowieka. Mlodzi ludzie przy pomocy e-maila wysylaja listy, pocztowki, wiadomosci. Komunikatory sluza do ``spotkan'' w sieci. Telefony obecnie sluza do rozmow, ktore kiedys, do niedawna odbywaly sie na ulicach, straganach, czy na spotkaniu ``przy kawie''. Czy nowa komunikacja pomaga w kontaktach miedzyludzkich? Jak nowe technologie wplywaja, na jakosc komunikacji interpersonalnej i jak na to zapatruja sie osoby starsze, ktore przez cale dotychczasowe zycie nie potrzebowaly tego typu urzadzen, by skontaktowac sie ze soba?
Keywords: nowe technologie; komunikacja; bariery miedzypokoleniowe.