CZYNNIKI MOBILIZUJACE OSOBY STARSZE DO POZNAWANIA NOWYCH TECHNOLOGII - NESTERAK, Tomasz; DZIEDZINA, Monika (Trends in education, 2012)
Zastanawiajac sie dzis nad staroscia, a co za tym idzie nad czasem i zmianami zaskakujace jest to, ze w tak stosunkowo krotkim czasie swiat przeszedl tak ogromne przemiany. Wynalezienie takich cudow jak telewizja, komputer, telefon komorkowy, aparat cyfrowy, Internet, a takze to, ze ludzi zaczely zastepowac maszyny na niektorych stanowiskach np. W fabrykach, spowodowaly zmiany i niekonczace sie ksztalcenie calego spoleczenstwa. Mozna zadac sobie pytanie: jak w takich czasach odnajduja sie osoby starsze? Czy podejmuja wyzwanie rzucone przez wspolczesnosc, starajac sie zrozumiec i poznac obecny swiat wszechobecnej nowosci?
Keywords: Internet; seniorzy; nowe technologie.