PSYCHOLOGICZNE ŹRÓDŁA TWÓRCZOŚCI TECHNICZNEJ UCZNIÓW - WALAT, Wojciech (Trends in education, 2012)
W programie nauczania oraz praktyce edukacyjnej w szkole ogólnokształcącej wyraźnie widoczna jest tendencja do rozwijania umiejętności analitycznych. Taka preferencja sięga swoimi korzeniami kartezjańskiego modelu myślenia, w którym zakładano, że każdy problem należy rozczłonkować na tyle części składowych, na ile jest to tylko możliwe. Tymczasem w codziennym życiu człowiek spotyka się z coraz większą liczbą problemów wymagających podejścia systemowego. Rozwiązanie ich jest możliwe tylko w przypadku ujęcia całościowego, przy uwzględnieniu pełnej złożoności zagadnienia. Natomiast podzielenie problemu na elementy składowe przyczynia się do zaniku wizji całości zjawisk i procesów. Przykładem problemu wymagającego myślenia kategoriami systemowymi jest ochrona środowiska. W artykule podjęto próbę zebrania psychologicznych podstaw umożliwiających sformułowanie założeń do rozwijania twórczości technicznej w kontekście nowoczesnych technologii informacyjnych.
Keywords: twórczość; myślenie krytyczne; myślenie analityczne; edukacja techniczna.