ČÍSLO - JEHO PODOBY, POSTAVENIE A ÚLOHY V STAROGRÉCKEJ MATEMATIKE - TRUBENOVÁ, Jaroslava (Trends in education, 2012)
Príspevok sa venuje jednému z najvýznamnejších a najbohatších období v histórii vývoja matematiky a to obdobiu rozkvetu starogréckej matematiky a ponúka pohľad na rozmanitosť chápania pojmu čísla v tomto období.
Keywords: história matematiky; pythagorejská škola; figurálne čísla; dokonalé čísla; spriatelené čísla.