HYDRAULICZNE UKLADY STEROWANIA W DYDAKTYCE STUDENTOW KIERUNKOW TECHNICZNYCH - SLEZIAK, Mariusz (Trends in education, 2012)
Mechatronika to dziedzina inzynierii stanowiaca polaczenie inzynierii mechanicznej, komputerowej, elektrycznej, automatyki i robotyki, sluzaca do projektowania i wytwarzania nowoczesnych urzadzen. Mechatronika znajduje zastosowanie zarowno w duzych przedsiebiorstwach, jak i w malych zakladach produkcyjnych. Do przykladowych urzadzen mechanicznych naleza, miedzy innymi: uklady i urzadzenia automatyki, obrabiarki sterowane numerycznie, uklady i urzadzenia elektroniki i automatyki samochodowej, aparatura medyczna.Jedna z dziedzin mechatroniki jest hydraulika. W podstawie programowej dla zawodu technik mechatronik badz monter mechatronik dla dzialu systemy i urzadzenia hydrauliczne nalezy zaplanowac i zrealizowac 40 godzin zajec w pracowni hydrauliki. Utworzono w szkolach wyzszych nowy kierunek studiow - mechatronike. W przypadku innych kierunkow technicznych wprowadza sie przedmioty mechatroniczne. W ramach zajec ze studentami kierunku edukacja techniczno - informatyczna wprowadzono zajecia ze sterowania hydraulicznego. Z tego punktu widzenia dosc istotne jest prowadzenie zajec w dobrze wyposazonych pracowniach mechatroniki.
Keywords: hydraulika; mechatronika; uklady sterowania hydraulicznego; edukacja techniczno - informatyczna; ksztalcenie zawodowe.