PNEUMATYCZNE UKLADY STEROWANIA W EDUKACJI TECHNICZNO - INFORMATYCZNEJ - SLEZIAK, Mariusz (Trends in education, 2012)
W programach nauczania studentow kierunkow technicznych wprowadzono przedmioty zwiazane z mechatronika. Mechatronika jest synergia wielu dziedzin nauki m.in. mechaniki, informatyki, sterowania elektrycznego, automatyki i robotyki. Jednym z pierwszych etapow nauczania studentow kierunku edukacja techniczno - informatyczna jest projektowanie ukladow sterowania pneumatycznego. Poznanie postaw pozwala na kontynuowanie nauczania mechatroniki na poziomie zaawansowanym. Elementy pneumatyki wykorzystywane sa w zajeciach z programowania logicznych sterownikow przemyslowych, automatyzacji o robotyzacji, sterowania procesami technologicznymi. Dydaktyka odbywa sie w nowoczesnych pracowniach Centrum Ksztalcenia Praktycznego, gdzie prowadzi sie nauczanie nie tylko na potrzeby zawodowego ksztalcenia zawodowego, ale takze dla studentow uczelni wyzszych. Pozwala to na podniesienie kwalifikacji zawodowych absolwentow uczelni co ma szczegolne znaczenie dla miejscowego rynku pracy. Absolwent majacy dostep do nowoczesnych rozwiazan przemyslowych w czasie edukacji jest cenny dla pracodawcow, poniewaz pozwala na zmniejszenie kosztow zwiazanych ze szkoleniem i przygotowaniem do pracy na stanowisku. Wiedza ta daje elastycznosc potrzebna do pracy w zakladach przemyslowych.
Keywords: pneumatyka; uklady sterowania pneumatycznego; energia pneumatyczna; edukacja techniczno - informatyczna; ksztalcenie zawodowe.