AKO KLASIFIKOVAŤ CHYBY A NEDOSTATKY V POSUDKOCH ODBORNÝCH A VEDECKÝCH PRÁC - STOFFA, Ján; STOFFOVÁ, Veronika (Trends in education, 2012)
Štúdia prináša originálny a univerzálny návrh klasifikácie chýb a nedostatkov v posudkoch odborných a vedeckých prác. Klasifikácia vychádza zo všeobecne akceptovanej požiadavky, že posudzovateľ odbornej alebo vedeckej práce je povinný kladne oceniť všetky podstatné pozitívne hodnoty, ale rovnako poukázať aj na všetky podstatné chyby a nedostatky v nej. Ako základné klasifikačné kritériá boli prijaté informačná hodnota a vedecká pravdivosť prezentovaných informácií a tiež dodržanie autorského práva a vedeckej etiky. Každý posudzovateľ by mal v svojom posudku poukázať predovšetkým na všetky kľúčové a podstatné chyby a nedostatky pri naplnení týchto kritérií. Chyby a nedostatky by nemal uvádzať v poradí ich výskytu, ale po kategoriálnych skupinách s uvedením reprezentatívnych príkladov. Na chyby a nedostatky, pri ktorých nedochádza k skresleniu informácie, alebo na didaktické chyby a nedostatky by mal poukázať len z edukačných dôvodov.
Keywords: odborné posudky; nedostatky odborných a vedeckých prác.