ROLA "SZKOLY PRACY" W KSZTALCENIU TECHNICZNYM - Henryk, NOGA; KIELBASA, Marzena (Trends in education, 2012)
Obecnosc edukacji technicznej w programach nauczania pozwala na zapoznanie sie uczniow z nowoczesnymi wytworami techniki, daje usystematyzowane podstawy wiedzy technicznej a takze wplywa na swiadomy wybor dalszego profilu ksztalcenia. Inicjatywy pelne troski i niepokoju o perspektywy edukacji technicznej winny uwzgledniac takze jego uwarunkowania historyczne. 1 Ponizej zasygnalizowano zagadnienia "szkoly pracy", jej uwarunkowania historyczne i podstawy teoretyczne.
Keywords: szkola pracy; dydaktyka; historyczne uwarunkowania edukacji technicznej.