ROLA "SZKOŁY PRACY" W KSZTAŁCENIU TECHNICZNYM - Henryk, NOGA; KIEŁBASA, Marzena (Trends in education, 2012)
Obecność edukacji technicznej w programach nauczania pozwala na zapoznanie się uczniów z nowoczesnymi wytworami techniki, daje usystematyzowane podstawy wiedzy technicznej a także wpływa na świadomy wybór dalszego profilu kształcenia. Inicjatywy pełne troski i niepokoju o perspektywy edukacji technicznej winny uwzględniać także jego uwarunkowania historyczne. 1 Poniżej zasygnalizowano zagadnienia "szkoły pracy", jej uwarunkowania historyczne i podstawy teoretyczne.
Keywords: szkoła pracy; dydaktyka; historyczne uwarunkowania edukacji technicznej.