PIERWSZA LEKCJA - KOGNITYWNE UJĘCIE PROCESU DYDAKTYCZNEGO - MASTALERZ, Elżbieta (Trends in education, 2012)
Pierwsza lekcja w karierze nauczyciela jest przeżyciem, które długo się pamięta a pozytywne odczucia prowadzącego po jej realizacji często przesądzają o dalszej drodze zawodowej młodego człowieka. Dlatego też solidne przygotowanie studenta do tego wydarzenia jest naczelnym zadaniem nauczyciela akademickiego odpowiedzialnego za dydaktykę przedmiotową oraz nauczyciela ćwiczeniowego w szkole. Starania te zapewne znacząco wpływają na powodzenie reżysera i realizatora pierwszej lekcji. Jakie są wrażenia po realizacji pierwszej lekcji i jak dalece złożone jest poznawanie procesu dydaktycznego przez początkujących nauczycieli zaprezentowano w niniejszym artykule.
Keywords: nauczyciel; dydaktyka; lekcja; samoocena.