WPŁYW WYCHOWAWCZY REKLAMY TELEWIZYJNEJ - KNYCH, Aleksandra (Trends in education, 2012)
Reklama, prócz głównego celu, jakim jest wzbudzenie pragnienia posiadania danego produktu, wpływa na kształtowanie pewnych postaw i zachowań wśród dzieci i młodzieży. Badania wykazują, że reklama wpływa na kształtowanie się postawy konsumpcyjnej u dzieci. Wartości wyłaniające się z treści spotów reklamowych to głównie wartości egoistyczne i hedonistyczne.
Keywords: wychowanie; reklama; reklama telewizyjna; oddziaływanie wychowawcze reklamy.