EDUKACJA TECHNICZNA W PRZEDSZKOLU JAKO ELEMENT WSPOMAGAJACY ROZWOJ DZIECKA - KNYCH, Aleksandra (Trends in education, 2012)
Jednym z celow wychowania przedszkolnego, w swietle podstawy programowej, jest budowanie dzieciecej wiedzy o swiecie technicznym. Edukacja techniczna odgrywa istotna role we wspomaganiu rozwoju osobowosciowego dziecka. Ponadto rozwija m.in. sprawnosci manualne, myslenie techniczne i umiejetnosc rozwiazywania problemow konstrukcyjnych.
Keywords: edukacja techniczna; wychowanie przedszkolne; wspomaganie rozwoju dziecka.