UPLATNOVANI KLICOVYCH KOMPETENCI PRIMARNIHO VZDELAVANI V PRVOUCE A PRIRODOVEDE - HRDLICKOVA, Vlasta (Trends in education, 2012)
Na pocatku 21. stoleti prochazi ceska spolecnost velmi hlubokymi promenami, na nez adekvatne reaguje i vzdelavaci system. Nutnost zmen a snahy o modernizaci ceskeho skolstvi se odrazi v Narodnim programu rozvoje vzdelavani Ceske republiky, ale i v dalsich skolskych dokumentech (Ramcovy vzdelavaci program pro predskolni vzdelavani, Ramcovy vzdelavaci program pro zakladni vzdelavani, atd.). Vsechny dokumenty usiluji o modernizaci ceskeho skolstvi, aby odpovidalo potrebam dneska a soucasne bylo srovnatelne s vyspelymi staty sveta. Jednou z nejdulezitejsich kategorii jsou klicove kompetence, ktere lze chapat jako souhrn vedomosti, dovednosti, postoju a hodnot, a ktere jsou nevyhnutelne pro osobni rozvoj kazdeho jedince a pro uplatneni v zivote. Prirodovedne predmety primarniho vzdelavani, predevsim prvouka a prirodoveda, nabizi v plne mire moznosti naplneni klicovych kompetenci v podminkach probihajici skolske reformy.
Keywords: reforma vzdelavani; primarni vzdelavani; klicove kompetence; prvouka; prirodoveda.