PŘÍSPĚVEK K ROZVOJI TECHNICKÉ TVOŘIVÉ ČINNOSTI ŽÁKŮ V ODBORNÝCH TECHNICKÝCH PŘEDMĚTECH - HAVELKA, Martin; SERAFÍN, Čestmír; KROPÁČ, Jiří (Trends in education, 2012)
Příspěvek se zabývá problematikou podpory rozvoje technické tvořivé činnosti žáků v odborných technických předmětech realizujících výuku prostřednictvím žákovského laboratorního experimentu. Pro projektování a realizaci výuky tohoto typu je třeba pedagoga vybavit souborem odborných kompetencí důležitých pro navození a řízení takto koncipovaného edukačního procesu. To je součástí realizace výuky předmětu Speciální didaktické praktikum.
Keywords: laboratorní experiment; technická tvořivá činnost; kompetence učitele pro navození a řízení uvedených činností; konstrukční stavebnice Lego Mindstorms; aplikace rozšiřujícího setu TETRIX Education Base Set; uplatnění prvků automatizace.