SZKOLA JAKO ORGANIZACJA OPARTA NA WIEDZY - GAJDA, Joanna (Trends in education, 2012)
Wiedza jest glownym zasobem kazdej organizacji uczacej sie, poniewaz tylko na jej podstawie mozna okreslic element strategicznego zarzadzania. Podstawowym warunkiem przetrwania szkoly i jej rozwoju jest ciagly proces samodoskonalenia oraz wypracowywania nowych metod pozyskiwania, wykorzystywania i aktualizowania wiedzy. Tego typu kompetencje i wysoki poziom wiedzy pozwalaja wyroznic sie w szerszym srodowisku, pozyskiwac nowych klientow i wspolpracujace organizacje.
Keywords: proces zmian; rozwoj; doskonalenie; praktyka.