DETERMINANTY KULTURY ORGANIZACYJNEJ - GAJDA, Joanna (Trends in education, 2012)
Efektywne funkcjonowanie organizacji jest bezpośrednio związane z poszukiwaniem nowej jakości szczególnie w zakresie kultury organizacyjnej. Termin kultura odnosi do wielu czynników zaadoptowanych przez pracowników i czyniących organizację unikatową, wyróżniającą się wśród innych. Czynniki te mogą być wykorzystywane w procesie tworzenia i utrwalania wśród pracowników, określonych modeli zachowań i postaw. Kadra zarządzająca pełni kluczową rolę w procesie adaptacji i dostosowywania pracowników do nowe kultury organizacyjnej.
Keywords: kultura organizacyjna; modele zachowań; różnorodność kulturowa.