DISCIPLÍNA NEBEZPEČNÉ LÁTKY A PROCESY A JEJ MIESTO V EDUKAČNOM PROCESE - FESZTEROVÁ, Melánia (Trends in education, 2012)
V praxi sa stretávame s neustále sa zvyšujúcim sa počtom negatívnych zmien, ktoré priamo súvisia s ohrozením zdravia človeka pri práci a bezpečnosťou výrobných prevádzok v jednotlivých priemyselných odvetviach, v doprave a v energetike ako aj rastúcim počtom pracovných úrazov. Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci (BOZP) je orientovaná na znižovanie nehôd a pracovných úrazov, posudzovanie a prevenciu rizík s orientáciou progresívnych opatrení dobrej praxe, vzdelávanie a podporu povedomia so zameraním na komplexný rozvoj pracovnej pohody, zvyšovanie kultúry práce a školskú prípravu. V príspevku poukazujeme na dôležitosť vzdelávať sa v disciplíne Nebezpečné látky a procesy pre budúcich absolventov bakalárskeho študijného programu BOZP.
Keywords: vzdelávanie; Nebezpečné látky a procesy; Bezpečnosť a ochrana zdravia pri práci (BOZP).