ROLA TECHNICZNYCH OPRACOWAN LEKSYKALNYCH W PROCESACH DYDAKTYCZNYCH - Waldemar, LIB (Trends in education, 2010)
W artykule podniesiona jest niezwykle wazna kwestia dotyczaca opanowywania przez uczniow terminologii przynaleznej okreslonej dyscyplinie naukowej. Pelne opanowanie przez ucznia okreslonego terminu nastepuje wowczas, gdy uczacy sie zna dane pojecie, potrafi wyjasnic jego znaczenie oraz potrafi sie nim poslugiwac w okreslonych sytuacjach. Z punktu widzenia procesu zwiazanego z prawidlowym opanowywaniem terminologii naukowej niezwykle wazne zadanie maja tu do spelnienia miedzy innymi poprawne pod wzgledem jezykowym i merytorycznym wypowiedzi nauczycieli, informacje zawarte w podrecznikach szkolnych oraz uzupelniajacych opracowaniach szkolnych w postaci leksykonow, encyklopedii oraz slownikow.
Keywords: dydaktyka; slownik; leksykon; encyklopedia.